ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Κάθε ίνα του καπέλου έχει πολύ μικρό μήκος. Εντούτοις, σε ένα αυθεντικό Paja Toquilla είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος πού τελειώνει το ένα νήμα και πού αρχίζει το άλλο. Επίσης, η ύφανση είναι τόσο σφιχτή, ώστε δεν μπορεί να περάσει ούτε νερό! Όταν οι Ισπανοί κατακτητές έφτασαν εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι επαρχίες Γκουάγιας και Μαναμπί, στην παράκτια περιοχή του Εκουαδόρ, παρατήρησαν Ινδιάνους ιθαγενείς να χρησιμοποιούν καπέλα από άχυρο (στα ισπανικά «πάχα») που σκέπαζαν τα αυτιά και τον λαιμό τους. Αυτά τα καπέλα έμοιαζαν με τα Τόκας, καλύμματα κεφαλής που χρησιμοποιούσαν οι μοναχές ή οι χήρες στην Ευρώπη. Έτσι τα ονόμασαν «Τοκίγια». Σήμερα, εμπνευσμένη από το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα, τα ονόμασα Paja Toquilla (Πάχα Τοκίγια).
Τα μυστικά για τη δημιουργία αυτού του καπέλου περνούν από γενιά σε γενιά και ακόμα και σήμερα στο εργοστάσιό μας φτιάχνεται εξ ολοκλήρου στο χέρι.
Το κάθε καπέλο είναι μοναδικό, αποκλειστικά χειροποίητο, γι’ αυτό και πρέπει να φροντίζεται με προσοχή. Στο εργοστάσιο Paja Toquilla παράγουμε το κλασικό Fedora, το Μοnte Carlo, τo «Κόλπος του Παναμά», το Μοntecristi (σχέδια καπέλων). Η ποιότητα διακρίνεται σε standard, fino και superfino και οι τιμές ποικίλλουν από δεκάδες έως χιλιάδες ευρώ. Φυσικά, υπάρχουν και φθηνές απομιμήσεις του αυθεντικού «Παναμά», οι οποίες παράγονται μαζικά. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα καπέλα σπάνε, σκίζονται ενώ άλλα δεν «αναπνέουν». Αντίθετα, το αυθεντικό καπέλο Paja Toquilla είναι ελαφρύ, ευάερο και αθάνατο. Το κάθε καπέλο πλέκεται με το χέρι και έτσι είναι μοναδικό.
Είναι κατασκευασμένα 100% από το φυτό τοκίγια και δεν περιέχουν χαρτί ή άλλη συνθετική ίνα. Ο σχεδιασμός γίνεται στην Ελλάδα, με αισθητική απόλυτα εναρμονισμένη με την κουλτούρα του τόπου προέλευσης του καπέλου
Τα αυθεντικά Παναμά καπέλα μας είναι απολύτως χειροποίητα και κατασκευάζονται από ντόπιους στο εργοστάσιο που διατηρώ στο Εκουαδόρ, λόγος για τον οποίο είναι βραβευμένα και από την UNESCO.